For at forstå og etablere cykelnettet med knudepunkter, har vi opsummeret de vigtigste egenskaber.
Cykelnettet er baseret på internationale erfaringer for cykelknudepunkter. Da cykelnettet skal tilbyde en god cykeloplevelse hver gang man er ude at cykle, er der fastsat principperne og kriterierne. Principperne er letforståelige, mens kriterierne er målrettet en teknisk gennemgang af professionals.
Hvordan fungerer det?
Et cykelknudepunktsnetværk er et system, hvor cyklister kan navigere ruter ved hjælp af numre og knudepunkter i stedet for vejnavne og skilte. Principperne hjælper dig at lære cykelnettet at kende fra brugerens perspektiv.
- Nummereret: Hvert knudepunkt i netværket får et unikt nummer, som gør det nemt for cyklister at navigere fra et knudepunkt til et andet ved at følge numrene.
- Forbundne: Alle knudepunkter i netværket er forbundet med sikre og cykelvenlige ruter, hvilket sikrer, at cyklister kan bevæge sig let mellem punkterne.
- Vejvist: Ved hvert knudepunkt og langs ruterne er der skilte, som tydeligt viser vej til det næste knudepunkt ved hjælp af nummerering. Dette gør det nemt at navigere uden brug af kort.
- Fleksibel: Cyklister kan med kort eller app bestemme deres rute ved at vælge hvilke knudepunkter, de ønsker at besøge, og i hvilken rækkefølge. Dette giver stor frihed i ruteplanlægningen.
- Tilgængelig: Cykelknudepunkter er ofte placeret i nærheden af befolkede områder, turistattraktioner og andre transportformer for at gøre dem let tilgængelige for både borgere og turister.
Projektet har udadarbejdet nogle estimater:
- I Danmark kan der etableres mellem 8-10.000 knudepunkter
- Et landsdækkende cykelnet vil omfatte cirka 30.000 km af ruter, imod de nuværende 10.000 km.
- Det vil give cirka 1 mio. forskellige turforslag mellem 15-50 km.
- Omkostninger for det landsdækkende skiltede cykelnet er cirka 200 mio. kr.
Cykelnet er udviklet i samarbejde med fem pilotkommuner i fire områder på tværs af landet.
Se en eksempel af et cykelnet
Principperne er udviklet i projektet ‘Fremtidens rekreative netværk’, støttet af Friluftsrådet. Ved benyttelse af principperne skal der krediteres “©2024 Dansk Cykelturisme, Dansk Kyst- og naturturisme, Dansk Vandrelaug”