Vejtaxonomi er en databaseret metode til at definere vej- og stityper i den rekreative infrastruktur.

Hvor findes de cykelvenlige veje i kommunen? Det afhænger af en lang række parametre som fx vejklasse, belægning og hastighedsgrænser. 

Dansk Cykelturisme har udviklet en Vejtaxonomi, som gør det let at kategorisere alle veje og stier ud fra deres rekreative værdi. Taxonomien kan være med til at sikre, at I får aktiveret alle relevante strækninger og undgår at give cyklisterne en dårlig oplevelse. 

Veje og stiers beskaffenhed

Vejtaxonomien er baseret på data fra GeoDanmark, OpenStreetMap og Mastra.  Den inddeler veje og stier i over firs forskellige typer, fx ’Stor landevej med dobbeltrettet cykelsti’ eller ’Fællessti med blød belægning’. Typerne er samlet i syv grupper:

  1. Kun motoriserede trafikveje
  2. Store veje uden cykel-/gåinfrastruktur
  3. Mindre veje uden cykel-/gåinfrastruktur
  4. Veje med dedikeret cykel-/gåinfrastruktur
  5. Indkørsler og ærindetrafik
  6. Cykel- og fællesstier
  7. Gåstier

Velegnet til indledende kortlægning

Vejtaxonomien bruges til kortlægning uden feltarbejde: Hvilke veje og stier kan eventuelt indgå i et rekreativt cykel- eller vandrenet, og hvilke skal man undgå? 

I kan ikke bruge metoden til at vurdere kvaliteten af veje og stier. Nogle typer vil fx være velegnet til en fritidscyklist, men ikke til en pendler. Her taler vi i stedet om ’Rekreativ værdi’.

Vejtaxonomien bruges til kortlægning uden feltarbejde, for at prækvalificere hvilke veje og stier potentielt kan indgå og bør undvære i en rekreativ cykel- eller vandrenet.

Med småt

Vejtaxonomi er udviklet i projektet ‘Fremtidens rekreative netværk’, støttet af Friluftsrådet. Bruger I vejtaxonomien, skal I kreditere: “©2024 Dansk Cykelturisme, Dansk Kyst- og naturturisme, Dansk Vandrelaug.”

Vores definition af cykelvenlige strækninger er endnu ikke koordineret med GeoFA. Vær opmærksom på, at ”knudepunktsstrækninger” i GeoFA ikke nødvendigvis opfylder kriterierne her.